Poziv ministru za finance mag. Andreju Širclju
revizija starih projektov po Cost Benefit in  CPVO metodi ter postavitev vprašanja ali sploh še potrebujemo 2tir
Vili Kovačič

Petek, 1. maj 2020 ob 12:13

Odpri galerijo

Poziv  ministru za finance mag. Andreju Širclju

Minister na strminah zdravstvene, okoljske in finančne krize.

Nujna je revizija starih projektov po Cost Benefit  metodi in  CPVO metodi ter nova postavitev vprašanja ali sploh še potrebujemo 2tir ! Ali bo  Corona virus pripomogel k novemu  razmisleku in drugačnemu odnosu do največjih državnih investicij? In  bo kriza  vendarle pomenila konec izigravanja demokracije in javnega interesa glede okolja in začetek finančne vzdržnosti  državnih infrastrukturnih investicij ? Iz napake TEŠ6  bi se morali kaj naučiti, a čeravno se vsi sklicujejo na ta primer, nihče iz njega ne potegne izkušenj za sedanjost.

Vendar če jih ne bomo na novo ovrednotili sedaj, nam ne bo pomagal  noben Corona  paket, ne zamenjava vlade  !  Poglejmo paralelo iz katere se vsi navidezno učijo, a očitno s figo v žepu in še naprej - na drugih projektih, delajo po isto.

T E Š 6 – posodobitev - podatki iz zgodovine izpred 7 let

Leta 2012 je finančni minister Šušteršič s podpisom dal soglasje na zakon o poroštvu  za TEŠ6 kljub temu, da se je trdno zavedal,  da je bila cena lignita 2,25 eur za giga joul povsem  nerealna in izmišljena. In takratna 1,4 milijardna investicija v TEŠ6 je tako dobila zeleno luč, čeprav bi jo  zlahka nadomestili s posodobitvijo blokov 4 in 5 in to celo s povečanjem  na 712 MW to je za 20 MW več moči. Za kar bi potrebovali največ 70 milijonov, to  je 20 X manj od cene za TEŠ6. Tako bi Šaleški dolini in vsej Sloveniji   prihranili danes manjkajoče 1,4 milijarde, ki jih je  v desetletju  pogoltnil TEŠ6.

Ob najnovejši grožnji izgube zaposlitve  1500 delavcem Gorenja, bi Velenjčani zdaj ta denar krvavo potrebovali za investicije v nadomestne zaposlitve. Država pa bi zmanjšala breme reševanja krize. Isto vprašanje se nam danes postavlja za  2tir.

DRUGI TIR – posodobitev obstoječe proge, stanje s podatki iz leta 2020

Od izkušnje s TEŠ6 v letu 2012 je minilo skoraj desetletje. Izkušnja bi nas morala izučiti. Kajti pogoji transporta so se popolnoma spremenili.     

V novi Corona situaciji globalni prometni tokovi usihajo, zato bo globalni ladijski transport drastično zmanjšan. Industrija in podjetništvo pa se iz Kitajske in Azije vračata na staro celino. Pretovor v Luki bo manjši, vožnja tujega tovora po naši železnici pa je po naši zaslugi praktično zastonj - namesto 200 milijonov uporabnine na železnici iztržimo le 9 milijonov letno.

Hkrati je znano, da naj bi bila  Pontebska železnica iz Trsta v Avstrijo izkoriščena samo 1/3.  Kar naenkrat bodo transportne kapacitete prevelike in velike »apetite« bo treba zmanjšati in se usmeriti na izkoriščanje obstoječih zmogljivosti, torej ne na novogradnjo ampak na posodobitev.  Tako bi delal privatni kapitalist, ko je kapitalist država pa vse  to naenkrat ne velja več, oziroma samo na papirju, realnost pa je povsem druga !

V resoluciji o razvoju prometa v RS do leta 2030 je sicer že predvidena posodobitev in tudi  rekonstrukcija obstoječega tira. Finančnega ministra zato pozivam, da zviša uporabnino iz 9 milijonov na 200 milj  (primerljivo z drugimi državami) s čemer se bo posodobitev samo financirala.

Skratka: sedanji – obstoječi tir Divača Koper je nujno obnoviti in modernizirati in ga usposobiti za hitrejši in seveda varnejši prevoz. Nesreča v lanskem letu z izlivom kerozina zahteva  resno sanacijo obstoječe proge,  vzporedno s tem pa je na isti trasi nujno pristopiti k vzpostavitvi napajanja z izmeničnim tokom. SŽ imajo zdaj že preko 25 lokomotiv za tako imenovano tro sistemsko uporabo. Vozni park, to je lokomotive na izmenični tok, torej  že imamo, treba je le hkrati vložiti denar v ustrezno elektrifikacijo! 

BOHINJSKA PROGA - posodobitev obstoječe železnice namesto novih super dragih projektov

Za zagon gospodarstva pa je možno storiti še mnogo več.   V novem Corona 3 paketu bi morala biti  elektrifikacija s 25 KV električnim napajanjem - ne le od Kopra do Divače, pač pa na trasi celotne Bohinjske proge – od Divače preko Nova gorice in Jesenic  s povezavo na Beljak ter naprej na Bavarsko in Vzhod.  Tako bi Koper dobil novo povezavo s srednjo Evropo in bistveno bi se zmanjšal pritisk na ljubljanski prometni koridor z jugo zahodne strani.  

Ob tem pa se zaradi posodobitve obstoječe proge celo odpira tudi zelo dobra nova možnost uporabe odpadkov - proizvodnje in vgradnje železniških pragov na osnovi nove tehnologije predelave odpadlih gum in/ali plastike. Slovenija je prepolna odpadkov gume in plastike in ne ve kam z njimi. Z novo tehnologijo, katere produkt so železniški pragovi, ki omogočajo prevoz  z 1/3 manj hrupa, bi lahko rešili tudi del problema odpadkov.

Pomemben pa je še tretji vidik – elektrifikacija z rekuperacijo potencialne-kinetične energije v elektriko.  Od  Jesenic do Kopra je 1000 m razlike – od Nove Gorice 500 m, od Gorice prek Sežane in Divače do Kopra pa nadaljnjih 500 m, skratka  skupno je tako 1000 m razlike, ki jih ne znamo izkoristiti.

Spoštovani, gospod minister Šircelj. Vaš predhodnik  Janez Šušteršič iz leta 2012 ne more biti zgled, ampak opomin. Ta prispevek pa opozorilo na nevarnost izgube spomina.    

Uresničite sklep komisije KNJF za nadzor javnih financ z dne 20.02.2019  iz časa, ko ste bili še v opoziciji ! Sklep določa, da se proučijo vse do sedaj še ne obravnavane alternative. Predvsem pa uresničite 13 člen prvega poglavja koalicijske pogodbe.  Ta govori o prenosu podjetja 2TDK na slovenske železnice.

Ponovno zahtevajte revizijo vladnega Investicijskega programa iz januarja 2019   s strani  RčS in projekt ocenite po Cost  Benefit metodi ter z vidika CPVO-celovite presoje vplivov na okolje. Pokazalo se bo,  da so navedeni projekti, tako kot so zasnovani zdaj, olje na ogenj nove krize, ne pa del izhodne strategije.

To velja tako za 2tir, kot za 3Ros in kanal C0 v Ljubljani. Projekti brez CPVO pa niso samo okoljsko sporni, ampak so tudi protizakoniti.

***

Predstavniki EU  komisije v Ljubljani, decembra 2019, so bili zelo presenečeni, ko so iz prve roke izvedeli, kako velika je razlika – okoljska črna luknja, prepad med dejanskim stanjem in kulisami uradnega – lažnega prikazovanja stvari, čeprav Slovenija  iz Bruslja izgleda celo kot zgledna država. Zato je poštena finančna in okoljska revizija navedenih projektov nujna. Ne po hitrem, pač pa po poštenem in verodostojnem postopku.

Kriza zahteva novo nestandardno razmišljanje o alternativnih poteh iz krize, ki se sicer sploh ne bi pojavile!  Napake pri TEŠ6  se ne smejo ponoviti. Ne ponavljajte jih še Vi, priložnosti za to ne bo več!

Čas virusne krize je čas streznitve tudi na tem področju. Virus  brezglavega političnega voluntarizma v preteklosti, ne sme preglasiti glasu zdravega razuma sedanjosti, ki ga pri državljanih, ki živijo od svojega dela, večinoma ne manjka, zmanjkuje pa ga pri politikih, novinarjih in sindikalnih funkcionarjih, ki se ravnajo po javnem  mnenju - ne po javnem interesu.

Nauk iz TEŠ6 bi moral biti šola tudi za 2TIR , ne  pa  repriza nove zablodele državne investicije,  ki ji je, kot omenjeno, pred 7 leti botrovalo kolektivistično brezumje politike, sindikatov, medijev in zmanipulirane javnosti. 

Vili Kovačič, državljan K.

 

Ta prispevek je hkrati namenjen za TRETJI proti krizni Corona paket ! Zato ga poimensko pošiljam vladni svetovalni skupni (Mateju Lahovniku, Žigi Turku in Marku Jakliču)  ter pristojnim ministrom – Jerneju Vrtovcu, Andreju Širclju, Andreju Vizjaku, Zdravku Počivalšku in Zvonku Černaču kot tudi  predsedniku RčS in U S, ter 4 predsednikom: Borutu Pahorju , Igorju Zorčiču, Janezu Janši in Alojzu Kovšci  in predsedniku US, ki tako kot RčS  gledajo stran, čeprav bi morali biti na čelu institucij, ki bi nas ubranile pred globoko državo !

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 24. May 2020 at 21:25

90 ogledov

RTV Slovenija vas v 10 letih stane 1.524 € in od l. 1991 + 4.500 € za propagando prejšnjega režima
DRAGI OROPANI SLOVENEC!  V samo 10-ih letih te je RTV SLO, ki dokazano ne deluje v skladu z Ustavo in Zakonom o RTV ter Zakonom o medijih, oropala za krasen družinski dopust.  Saj ti pod prisilo in grožnjo z izvršbo vsak mesec vzame 12.70 €, na leto 152,40 €, v samo deseti letih, ki so minila zelo hitro, pa so te olupili za 1.524.00 EUR. Zato gremo zdaj v akcijo do konca, ne bomo več plačevali nekaj kar ne deluje v našo korist in ne bomo več vzdrževali ta megalomanski stroj za poneumljanje in propagando vedno enih in istih ter za širjenje laži in manipulacij z 2.200 redno zaposlenimi in še pol toliko na pogodbah, da se imajo fino na naš račun. Klikni na  https://odpoved.si/, za podpis se prijaviš lahko kar s svojim Facebook, Google, Twitter ali Publishwall računom, podpišeš peticijo in gremo v množične odpovedi prisilnega plačevanja in vzdrževanja tega neprestrukturiranega mastodonta. Kmalu bodo porabili dve milijardi in pol, to je dvatisoč in petsto milijonov €!  vir: erar https://erar.si/placnik/35513/#transakcije   

Tue, 19. May 2020 at 17:34

1220 ogledov

Primerjava: JANEZ JANŠA - MILAN KUČAN
https://odpoved.si/ JANEZ JANŠA IN MILAN KUČAN - VZROKI IN POSLEDICE, 7 minusov nasproti sedmim prednostim ! (kaj bi brez  Janše in brez Milana K. Plavega – inventura Janševih plusov in Kučanovih minusov ) Janez Janša ni svetnik, svetnik je  nedotakljivi Milan K. Plavi, ki ga je treba detronizirati!   O Janezu Janši ne pišem negativno, ker to že 30 let počne RTVSLO  in večinski mediji. JJ ni Orban, čeprav bi Milan K. prav to hotel btii - dokler mu slovensko krivosodje in Soros to omgočata.  Poglejmo 7 grehov nasproti 7 prednostim: 1.                  Brez Janeza Janše  se Slovenija 1991 ne bi osamosvojila, brez Milana Kučana bi se Slovenija razvila in bi bila danes Švica. 2.                  Brez Janše se Slovenci ne bi uprli JNA in jo premagali, brez Kučanovega prikrivanja razoroževanja  T O in kapitulantske temeljne listine za mir, bi bili leta 1991 tudi z orožjem v celoti preskrbljeni   3.                  Brez Kučana  bi zgolj z navadnim motornim čolnom leta 1991 brez boja zasedli Savudrijo in enkrat za vselej rešili slovensko morje. Zahtevo J.J. Milanu K.  za akcijo je Kučanovo predsedstvo - z izjemo Ivana Omana, preprečilo !  4.                  Brez Janševega odkritja  Al Kaidinega orožja  na Mariborskem letališču 1994, ne bi nikoli izvedeli za Kučanovo preprodajo orožja v Bosno 5.                  Brez Janeza Janše ne bi  uspeli v boju z virusno pandemijo, brez Kučana , ne bi bilo kolesarjev, ki to epidemijo širijo.  6.                  Brez Milana Kučana Plavega  ne bi bilo režimske nacionalne RTVSLO na kateri predsednik vlade Janez Janša ni zaželen gost in ne sme govoriti, ko pa se to pomotoma vendarle zgodi ga cenzurirajo in tehnično onemogočajo. 7.                  Brez Janeza Janše ne bi bilo učinkovitih ukrepov za zajezitev pandemije, ki jih je pohvalil celo Milan Kučan, a brez podpore Milana K. Plavega, ne bilo sovraštva s sloganom SAMO DA NI JANŠA,  ki ga z našim denarjem hrani Milan K. Plavi.      Skratka, z Janezom Janšo, brez Milana K. Plavega, Slovenja ne bi bila notranje  razklana, ampak združeno oživljena. Milan K. je pogruntal, da je sovraštvo najučinkovitejše čustvo za ohranjanje oblasti. Divide et impera - deli in vladaj !  Dokler Slovenci ne bodo znali ločiti vzrokov od posledic, zrna od plev in ne bodo znali šteti  več od 5 , bomo imeli katastrofalne državne investicije:  TEŠ6, Drugi tir, 3 razvojno os in  ljubljanski kanal C0.  Dokler bo Kučanov varovanec tajkun Janković v Ljubljani promoviral gnojnico za javno dobro in dokler bo nacionalna RTVSLO pobirala prisilni prispevek za agitacijo proti uspešnemu Janezu Janšu in mu bo RTVSLO na sejah javno grozila s smrtjo, Slovenija ne more biti Švica. Slovenija pa ne bo nikoli Švica tudi zato, ker je pod zemljo Kambodža in ne bo Švica dokler bo Milan K. Plavi s svojo biografko na RTVSLO urednico Mojco Pašek Šetinc in plavolaskami, lomastil in ribaril v kalnem po večinskih medijih in se sam izogibal  normalnemu javnemu soočenju na javni RTV, vključno z neposrednim soočenjem obeh.  Ko se bo to zgodilo, bo Slovenija  za en dan Švica.    Brez Kučana bi bili ponosni potomci dobrih zgledov svojih dedov, tako pa smo ujetniki sramežljivega priznavanja slovenstva in celo zanikanja svoje identitete  in čaščenja totalitarnih simbolov, lažnih malikov narodove zgodovine.  Z Janezom Janšo dobivamo samozavest, z Milanom K. Plavim kapitulantsko mentaliteto in kolaboracijo s slepimi ostanki zgodovine. Uničeni arhivi bodo prej ali slej  spregovorili !  Narod naš dokaze hrani ! Podpišimo torej odpoved plačevanja na Gogoglu TUKAJ. Primerjava Janeza Janše z Milanom K. je primerjava odločnosti s kapitulantsvom, tako leta 1991 kot 2020.  Milan K. Plavi je spet na nepravi strani zgodovine. Nobena RTVSLO tega ne more prikriti. Ker Milan prek Marjana Šarca  to nenehoma počne, je pravi čas za odpoved  naročnine in njegov dokončni  izstop iz zgodovine.   Vili Kovačič, državljan K.

Fri, 15. May 2020 at 10:36

1618 ogledov

Od Serpetinška do mrliškega oglednika. Nekoč šaljivec, danes prepirljivec!
Bivši premier Marjan Šarec je človek mnogoterih talentov, a ob vseh najbolj izstopata dva: 1. Najprej si zasluži visoko priznanje za hvalevredni odstop. Prihranil nam je mnogo RTVSLO sočustvovanja, kajti spričo mukotrpnega vladanja, katerega ni bil nikoli vajen in je očitno trpel velike duševne muke, je odrešil nas in olajšal samega sebe. Kar pa ni čudno, kajti najtežje je v hudih časih vladati na šaljiv in zajedljiv način. Ob več kot 100 mrtvih pa zamerljivost in maščevalnost vsaj na zunaj ne obrodi sadov. Tudi boga boječi slovenski narod, ki je sicer nagnjen k pozabljivosti in odpuščanju grehov, mu ne bo mogel čez noč oprostiti. Če tudi vi, kot mnogi drugi ne želite več prisilno plačevati RTV prispevka, podpišite peticijo tukaj.   ODPOVED.SI 2. Drugič njegovo prizadevanje, da se izogne odgovornosti za desetine mrtvih ga je vrglo v položaj – nekoč šaljivec, danes prepirljivec. Silno je namreč ogorčen, ko kdo pokaže na njegovo odgovornost zaradi malomarnega dela v službi in desetin mrtvih za katere so zdaj, po njegovem, krivci anonimni domovi za ostarele, nikakor pa on - za prazna državna skladišča zaščitne opreme. Čeprav je še nedolgo tega javno govoril, da opozicija zganja paniko in da zaradi gripe ni potrebe po sestajanju sveta za nacionalno varnost in še danes govori, da je bil krizni štab nezakonit. Sam pa kot premier ni hotel razglasiti epidemije in je to od njega tako rekoč izsilil šele njegov lastni minister za zdravje Aleš Šabeder. Še pomnimo tovariši ! Nekoč šaljivec, včeraj premier, danes prepirljivec in mrliški oglednik. Vendar odgovorna je tudi njemu ljuba RTVSLO. Ko je po dolgem oklevanju vendarle pokazala kako v Italiji v Bergamu vojska v konvoju kamionov iz bolnišnic in domov odvaža mrtve, se zadeve ni več dalo skrivati, kljub tako rekoč nepogrešljivemu RTVSLO prispevku k skrivanju situacije ,ki nam je grozila.  Posebeno dosežek RTVSLO novinarstva pa je seveda najnovejša  kolesarska demokracija.  Tako kot je za podžiganje vseslovenske vstaje leta 2012 skrbel znameniti Slavko Bobovnik, je RTVSLO danes ponovno v prvi bojni vrsti »revolucionark in revolucionarjev« za ohranjanje lastnih privilegijev - pridobitev revolucije. Zato si uredniki dnevno informativnega programa na RTVSLO (na čelu s Kučanovo biografko Mojco Pašek Šetinc), ne zaslužijo več plače, ki jim jo sicer  plačujemo z RTV prispevkom, pač pa  kolektivno nezaupnico.   Zato pozivam bogaboječe ljudstvo ne plačujmo več prispevka k slovenski blaznosti. Tukaj pač ne gre za to, da damo bogu kar je božjega in cesarju kar je cesarjevega ampak za cesarjeva raztrgana nova oblačila.  Kajti cesar je nag in Šarec je gol, vendar za to nič manj nevaren v svoji maščevalnosti. Čeprav RTVSLO to  njegovo revno »premoženje« še kar naprej zavzeto skriva in lakira, za floskulami ljudskega nezadovoljstva.  Očitno bi bilo pohujšanje v dolini Šentflorjanski preveliko in nesorazmerno in nemara za kolesarje življenjsko nevarno. Kajti RTVSLO revolucionarji na kolesih bi, bog ne daj, izgubili ravnotežje. Kajti, kljub Tarčam in tračem je obleka razcefrana in se je ne da več zakrpati. Zato odpovejm(o) prispevek, da dobim(o) drugačno RTV, takšen javni servis, ki bo konkurenčen s kvaliteto in vsebino, ne z agitpropom za cesarjevo novo obleko.  Vili Kovačič, državljan K. Pripis: Kitajski bog nam je podtaknil smrtonosni virus, morda virus nas bo streznil in slovenski Bog razuma streznil, in bo ozdravil smrtonosne naivnosti ! Naslov podpisa https://odpoved.si/

Thu, 14. May 2020 at 12:41

1021 ogledov

RTVSLO je bila vedno tiha ali glasna botra večine tajkunskih projektov financiranih in sponzoriranih s strani države!
Pričelo se je vseslovensko zbiranje podpisov proti prisilnemu plačevanju RTV naročnine Peticijo podpišete tukaj: https://odpoved.si/ IDEOLOGIJA NEPISMENOSTI in/ali IDEOLOGIJA NEPRIŠTEVNOSTI ? RTVSLO je bila vedno tiha ali glasna botra večine tajkunskih projektov financiranih in sponzoriranih s strani države ! Ko politiki Desusa in opozicije strastno iščejo ideologijo tam kjer je NI, si je čas priklicati v razmislek kaj ideologija JE in kaj ideologija NI Najhujša ideologija je ideologija »NESEBIČNEGA« samozadovoljstva v iskanju drobtinic iz bogatinove mize, milijarde pa gredo mimo njih in vseh nas v nepovrat. Najhujša ideologija je, da se ideološka RTVSLO praviloma vedno postavi na stran »neideoloških« roparskih infrastrukturnih projektov, ki služijo prečrpavanju davkoplačevalskega denarja v lastne žepe in povzročajo izgubaške projekte brez dna. Kolesarska »demos-demokracija« pa jih »nesebično« podpira in omogoča krajo ! Kajti kraja ni ideološka ampak moralna kategorija ! TEŠ6,vladni 2TIR, 3Razvojna OS, Kanal C0  so cvetke iz istega gnezda O tem do zdaj ni bilo nobene resne RTVSLO RAZPRAVE, kaj šele TARČE na to temo! Bili pa so TRAČI o tem kaj ideologija JE in kaj ideologija ni. Gre za zelo širokopasovno dojemanje ideologije, ideologije cenzuriranja vsega kar ogroža monopolne interese ! Vili Kovačič Državljan K.

Wed, 13. May 2020 at 23:10

2098 ogledov

Nočem Plačevati to kar nikoli nisem naročil in kar ne uporabljam.
POZIV PROTI PRISILNEMU PLAČEVANJU OBVEZNEGA RTV PRISPEVKA, ker: 1. Nočem Plačevati to kar nikoli nisem naročil in kar ne uporabljamLjudje, državljanke in državljani, ozavestimo se in za pošteno plačilo zahtevajmo pošteno ponudbo in izbiro! Zato odpovejmo plačilo prispevka za RTVSLO. Razlog je enostaven, z mojim denarjem, 150 eur letno, hočem razpolagati sam ! In hočem ureditev, PRIMERNO SODOBNI TEHNOLOGIJI in DEMOKRATIČNI IZBIRI. Vsak monopol, tudi na medijskem področju v demokratični ureditvi ni sprejemljiv. Hočemo kvalitetne in verodostojne programske vsebine, ki bodo predpisane v obveznem nacionalnim programu. Če tudi vi, kot mnogi drugi ne želite več prisilno plačevati RTV prispevka, podpišite peticijo tukaj.  ODPOVED.SI Kdor se poteguje za javni denar, to je za denar davkoplačevalcev, je zavezan javnemu interesu in le kdor ta interes izpolnjuje je upravičen do moje (naše) finančne dajatve. Enako kot v javnem zdravstvu in javnem šolstvu, lahko dejavnost izvaja vsakdo, ki izpolnjuje z zakonom predpisani standard kvalitete in verodostojnosti za izvajanje javnega programa, ne pa zgolj tisti, ki je že doslej dokazoval aroganco, pristranskost, brezbrižnost in neverodostojnost in je pod etiketo demokracije ponujal propagando za svoje ideološke – predvsem pa materialne potrebe. Dokazi za to so številni ! 2. Nočem plačevati enoumja, prikrivanja resnice in lažnega poročanjaAudio video vsebine in informacije so tržno blago, hkrati pa so redka javna dobrina, zato je njihov ponudnik odnosno prejemnik rtv prispevka lahko vsakdo, ki pridobi koncesijo oziroma si pridobi licenco za opravljanje dejavnosti, ki je po naravi javna služba, namenjena vsem državljanom. Ključni pogoj zanjo pa so kvaliteta, nepristranskost in verodostojnost katerih izpolnjevanje se mora preverjati. Tehnologija danes omogoča diverzifikacijo ponudbe, poslušalcem in gledalcem pa daje možnost izbire, ki doslej ni bila možna. Zato je dozorel čas za spremembo, ki bo 95 milijonski letni prispevek razdelila proporcionalno po kriteriju volilnega rezultata in bo hkrati zagotavljala obvezno uravnoteženost svetovnonazorske usmeritve. Kamena doba ni prenehala, ker bi zmanjkalo kamenja, ampak ker smo ljudje prišli do novih spoznanj in prepričanja, da RTV Slovenija ne sme ostati otok arogance, usodne domišljavosti in samozadostnosti, ki izvira tudi iz prisilnega plačevanja RTV naročnine ! Spoštovane državljanke in državljani ! Odpoved naročnine v sedanjih razmerah je sicer dejanje državljanske neposlušnosti in spodbuda drugim, da storijo isto! Finančna pipica za neverodostojno in pristransko informiranje se morajo zapreti. Dovolj je virusa prestrašenosti, ponižnosti in upogljivosti! Stopimo skupaj, le skupaj bomo zmogli ! Vili Kovačič, državljan K. - Davkoplačevalci se ne damo !

Tue, 12. May 2020 at 23:14

927 ogledov

13 MAJ prvi praznik slovenskega upora ! SPOMIN NA PRVI PRAZNIK SLOVENSKEGA UPORA
MALA GORA PRI RIBNICI  JE KATYNSKI GOZD VODSTVA SLOVENSKIH KOMUNISTOV ČE BI TIGR VODIL OSVOBODILNI BOJ BI DANES IMELI TRST IN GORICO 13. maj je prvi in pravi praznik slovenskega upora ! Spominja nas  na prvi srdit spopad pogumnih Slovencev z okupatorjem na slovenskem ozemlju - 13 maja zjutraj leta 1941 na Mali gori pri Ribnici. V spopadu je padel vojaški poveljnik TIGR-a Danilo Zelen, hudo ranjen je bil politični vodja Ferdo Kravanja, kulturni komisar Anton Majnik pa je uspel pobegniti. Oba preživela sta leta 1944 padla pod strelom slovenske roke.   Izdajstvo tigrovske TROJKE je delo BOLJŠEVIKA-komunista  Filipa Gašperja Tekavca, za kar ga je nagradil Aleš Bebler s povišanjem v komandanta Partizanske Ribniške čete, ki so jo TIGROVCI zapustili po tem ko so jih silili k prisegi STALINU.  Sicer pa so komunisti po gozdovih peli:  Slovenija junaška, sovjetska bodeš ti ! S tem spopadom je bila obglavljena vodilna Tigrovska TROJKA. Če bi ne bilo tega spopada in Danilo Zelen ne bi padel, bi bila SLOVENSKA ZGODOVINA drugačna, bolj človeška. Bila bi manj krvava, bila bi bolj uspešna, domoljubna, vključevalna in pravična, predvsem pa se upor ne bi sprevrgel v bratomorno vojno. Tigr je bil simbol pluralnosti in enotnosti v različnosti  ! TIGR tudi danes ne razdvaja, TIGR združuje. Zato bi 13. maj moral postati državni praznik , prvi pravi praznik slovenskega upora. Ne dovolimo, da spomin nanj zbledi in se izbriše  iz zgodovinskega spomina. Predsednik društva Slovenski TIGR – 13 maj Vili Kovačič  

Zadnji komentarji

Prijatelji

Peko KooperativaMarjan TetickovicAleksander ZamudaOdbor 2014Društvo  CZPNNMiran HergulaAnton JegličPrenoviraj.si  Vse z enim izvajalcem Bojan  AhlinIvan PucJanez JerancicETV TelevizijaMarjan Bezjakrastko plohlFranc MihičTomaz Kozelj24 kul.siAleksander LahLaščan ZlatorogJanez RajkMarija GuzeljElena Pecaricsonja ramsakStoyan Svet Branko Gaber

NAJBOLJ OBISKANO

Poziv ministru za finance mag. Andreju Širclju