Članek
ZA VLADAVINO PRAVA - v vseh državah članicah EVROPSKI PRAVOSODNI IZPIT !!!

Od besed k dejanjem !

Objavljeno Oct 03, 2020

EVROPSKA POBUDA za PRENOVO PRAVOSODJA – Slovenija naj tvorno sodeluje v prizadevanju za vladavino prava !

Spoštovani,

Dajem predlog , da  Slovenija na področju EU prava postane vodilna in nihče ji ne bi mogel ali želel  oporekati !

Zdaj ko bo Slovenija ponovno predsedovala Svetu EU mora postaviti odločen cilj,  da se pravosodje v vseh državah članicah EU očisti, poenoti in »harmonizira«  po istih načelih in standardih. Zelo pomembno dejanje tega očiščenja je uresničitev standarda, da v državah članicah vsi sodniki, tožilci in odvetniki v 2 letih opravijo EU pravosodni izpit.  Mimogrede - zdaj še državnega pravosodnega izpita prenekateri nimajo, imajo pa potrdila o tem, da ga imajo. Ne dvomim tudi da je podobna situacija še v marsikateri državi. Država, ki  tega ukrepa – uvedbe EU pravosodnega izpita,  ne izvrši, ni upravičena do kakršnihkoli denarjev iz EU skladov ter EIB in EBRD. Javne RTV vseh držav članic, brez izmikanja,  pa morajo biti obvezane, da o tem izčrpno informirajo javnost, tako strokovno kot splošno javnost. 

Vse članice EU so del EU prava, ki pa ga izvajalci večinoma ne poznajo, obenem pa so  obvezane uvajati zakone na osnovi načel ki so osnovane na EU pravu in EU direktivah. Sodniki, tožilci in odvetniki , pa so pogosto na ničelni stopnji znanja o tem. Ne poznajo sodb EU sodišča v Luksemburgu, ne sodb sodišča v Strasbourgu. Ne mednarodnih paktov  in  konvencij. Enako neznanje vlada na področju uvajanja okoljskih EU direktiv. Skratka katastrofalno ne-znanje prevladuje  vsepovsod. Celo na Ustavnem sodišču RS  in Vrhovnem sodišču ter Upr. sodišču, da o nižjih instancah sploh ne govorimo !  Sem spada seveda Računsko sodišče ter druge pravno nedelujoče institucije - ARSO in druge agencije in celo poslanci DZ in svetniki DS, ki bi morali poznati vsaj osnovne standarde delovanja učinkovitega in za ljudi pravosodnega   Predvsem pa seveda prej našteti - odvetniki, sodniki in tožilci !

Da je predlog upravičen priča tudi dejstvo, da je je veliko sodb slovenskih sodišč  v primeru pritožb razveljavljenih, tako na evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, kot tudi na splošnem sodišču EU v Luksemburgu. 

EU komisija bi morala v ta namen odrediti EU sredstva -  najprej za  izobraževanje in nato za izvedbo EU pravosodnega izpita.  Upam, da bo  tokrat Slovenija pri tem vodilna, čeprav je stanje prav v Sloveniji v pravosodju znotraj EU verjetno najslabše, je najbolj zapacano ter najbolj ustrahovano, da o  skorumpiranosti niti ne govorimo. To ni trditev na pamet, to  govorim iz videnja stvari od blizu ter spremljanju stvari v sodnih dvoranah na živih primerih.  

 

Lp   Vili Kovačič, državljan K. 

 

Pripis pod črto:

Pravosodje je lahko kohezijska sila, ne pa predmet spora znotraj EU. Enako vlogo kot jo imajo prometna pravila v fizični infrastrukturi gre pri pravosodju  za pravila ravnanja -  za mentalo  infrastrukturo, ki je osnova vseh  drugih dejavnosti.

Spoštovane gospe in gospodje pravniki, EU poslanci in drugi.  Predlog vzemite resno, če seveda ni del vaše  intimne opcije  morda zgolj to, da se o pravosodju govori predvsem zato, da se nič ne  stori in nič ne spremeni !

Tudi mediji podprite ta predlog,  predvsem RTVSLO, ki se deklarira za javni servis, ki dela nepristransko in v  javnem interesu.