Članek
ODPOKLIC USTAVNEGA SODNIKA !

Sodniški NOVI RAZRED !?

Objavljeno Mar 08, 2021

NUJNO JE UVESTI INSTITUT ODPOKLICA SODNIKA (SODNIKOV)  USTAVNEGA SODIŠČA

Ustavno sodišče je ena sama pomota ?

Predsednik US  dr. Rajko Knez je v Odmevih 5.3.2021 na RTVSLO rekel, da ni res, da je nad ustavnimi sodniki samo še modro nebo. Izjavil  je namreč, da je nad njimi sodnikova vest. Ali res ? Ali gre za prazen izgovor ! Ali pa je to le še en dokaz več, kako zelo kosmata je njihova vest  !

Če bi to trditev jemali resno in bi ravnali po vesti  bi namreč vsi trije sodniki sami odstopili.

Ampak vrnimo se k osnovni zadevi. Ustavni sodniki so namreč nezamenljivi, saj sploh ni procedure, oziroma  postopka za njihov odpoklic. Za predsednika države obstoja ustavna obtožba, za predsednika vlade konstruktivna nezaupnica. Ustavni sodniki pa žal lahko počno karkoli – tudi to, da mečejo pritožbe v koš, pod etiketo zavržbe – ne da bi pritožbo sploh prebrali.  To dejanje ni nobena napaka ampak delikt največje ignorance. Zato je zakon, ki bo to početje sankcioniral nujno potreben !     

Zato pozivam  pravosodno ministrico, in DZ da na koalicijo naslovita pobudo za uvedbo odpoklica ustavnega sodnika.

Sodniki, posebej še ustavni sodniki, so nedotakljivi  čeprav nam krojijo življenja in prizadevajo številne človeške usode. Zato  je nujno sprejeti zakonodajo, ki bo omogočila njihov odpoklic. Dovolj nam je njihove nedotakljivosti in neodgovornosti.

Ustavni sodnik je izvoljen s 46 glasovi večine, za odpoklic bi potrebovali enako večino. Ta ukrep bi bil zelo zdravilen, kajti tudi če ga ne bi nikoli uporabili bi že sama možnost odpoklica bistveno povečala odgovornost sodnikov. To kar smo zdaj izvedeli o »tehnologiji sojenja« pa je navadna grozljivka neodgovornosti.     

Predsednik Ustavnega sodišča dr. Rajko Knez je pred časom na posvetu pri predsedniku države govoril o spoštovanju sodnikov. Sprašujem ga, kje je njihovo in njegovo spoštovanje do ljudi katerim sodijo in neargumentirano mečejo pritožbe v koš. In o odstopu sploh ne razmišljajo. Vsak spodoben človek, kaj šele sodnik, pa bi seveda odstopil sam. Nihče nima od nikogar pravice zahtevati spoštovanja, če si ga sam s svojim ne-delom in ravnanjem ne zasluži. Zato je institut odpoklica nujen ! Temu se reče vladavina prava.                                       Vili Kovačič, državljan K.