Članek
POZIV PREDSEDNIKU DRŽAVE IN VLADE

Kje je vladavina prava !?

Objavljeno Jan 11, 2021

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Erjavčeva 17

1000     LJUBLJANA

Datum: 6.1.2021

Spoštovani predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor!

Podpisniki tega pisma smo odvetniki, ki smo od meseca decembra 2014 zagovarjali dr. Milka Noviča, obtoženega, da je 16.12.2014 iz »nizkotnih nagibov« umoril direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Dr. Novič je v sodni kalvariji, ki je trajala polnih šest let, večino tega časa prebil v priporu oziroma na prestajanju kazni. Dr. Noviču je sodišče v prvem sojenju leta 2017 izreklo kazen 25 let zapora, ki jo je Višje sodišče v Ljubljani potrdilo, Vrhovno sodišče RS pa zaradi hudih in številnih kršitev obdolženčevih pravic razveljavilo. V ponovljenem postopku je Okrožno sodišče v Ljubljani dr. Noviča v celoti oprostilo obtožbe, vendar pa je Višje sodišče v Ljubljani to sodbo razveljavilo zgolj - po mnenju obrambe - zaradi povsem nebistvenih procesnih kršitev pravic tožilstva in pooblaščenca. V tretjem sojenju je dne 21.12.2020 sodišče prve stopnje dr. Noviča ponovno v celoti oprostilo, dne 27.12.2020 pa je nastopilo zastaranje kazenskega pregona, zaradi česar navedena (že druga) oprostilna sodba ne bo postala pravnomočna.

Na vas se obračamo, gospod predsednik, s pozivom, da svoj položaj uporabite za to, da pozovete ustrezne službe, da nadaljujejo s preiskavo umora dr. Janka Jamnika. Zdi se nam, da je moralno in pravno nesprejemljivo, da bi država kljub nepravnomočni oprostilni sodbi prenehala z iskanjem pravega storilca. Nobenega dvoma namreč ni, da je tožilstvo 6 let preganjalo napačnega človeka, na kar smo zagovorniki vsa ta leta tudi javno opozarjali. Ker gre za hudo kaznivo dejanje, se nam zdi nedopustno, da bi storilci ostali nekaznovani. Prav tako je potrebno odstraniti vsakršen pomislek oziroma dvom o nedolžnosti po krivici obtoženega dr. Milka Noviča, saj oprostilna sodba zaradi zastaranja kazenskega pregona nikoli ne bo postala pravnomočna. Nenazadnje je potrebno upoštevati tudi hudo trpljenje staršev pokojnega dr. Jamnika, ki si bolj kot vse želijo to, da se odkrije pravega storilca.

Preiskava tega kaznivega dejanja je bila zaupana Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU), ki je deloval po navodilih tožilke Blanke Žgajnar, ki je vso pozornost usmerila izključno v dokazovanje krivde dr. Milka Noviča. Vse druge ponujene možnosti glede resničnega storilca in ozadja tega kaznivega dejanja pa je tožilka vztrajno zavračala in našim pobudam in opozorilom ni želela prisluhniti.

Zagovorniki tako pozivamo, da se preiskava tega kaznivega dejanja zaupa kriminalistom PU Ljubljana, ki so tudi sicer pristojni za preiskavo tega kaznivega dejanja, pri čemer je ključno, da se tožilki Blanki Žgajnar odvzamejo vsa pooblastila za vodenje in usmerjanje nove preiskave. Več kot očitno je namreč, da tožilka Žgajnar za iskanje pravega storilca že od samega začetka sploh ni bila zainteresirana in kot tožilka Specializiranega državnega tožilstva tudi ne pristojna za pregon dr. Milka Noviča. Nasprotno, tožilka je vsa ta leta brezkompromisno vztrajala pri zastopanju obtožnice brez enega samega nespornega materialnega dokaza in tako do zadnjega, ko so vsi izvedeni dokazi potrdili Novičevo nedolžnost, zahtevala obsodilno sodbo in izrek 25 letne zaporne kazni. Pozive obrambe, naj vendarle umakne obtožnico, je neargumentirano zavrnila, z očitnim namenom, da v delu javnosti pusti dvom o nedolžnosti dr. Noviča. To ocenjujemo kot absolutno nemoralno, neetično in nečastno ravnanje, ki si ga tožilec nikakor ne bi smel dovoliti.

Nenazadnje pa našo zahtevo za ponovno uvedbo preiskave umora dr. Janka Jamnika utemeljujemo tudi z velikim interesom javnosti, ki je šest let z velikim zanimanjem spremljala križev pot dr. Milka Noviča, njegove družine in staršev pokojnega dr. Jamnika.

Kot predsednika republike vas pozivamo, da storite vse, da ustrezni državni organi izvedejo temeljito (ne samo navidezno) preiskavo in s tem preprečijo, da bi to kaznivo dejanje ostalo neraziskano in storilci nekaznovani.

S spoštovanjem,

Jože Hribernik

odvetnik Žiga Podobnik

odvetnica Monika Poje

V vednost:

-          Janez Janša, predsednik Vlade RS

-          mag. Damijan Florjančič, predsednik Vrhovnega sodišča RS

-          mag. Lilijana Kozlovič, ministrica za pravosodje

-          Aleš Hojs, minister za notranje zadeve

-          Drago Šketa, generalni državni tožilec

Hvala za posredovano pismo vsem pristojnim v tej državi za razrešitev enega najhujših primerov zlorabe sodstva....Vsi, ki so sodelovali pri teh zlorabah morajo biti procesuirani in njihova imena objavljena...Sodstvo v naši državi je na najnižjem možnem nivoju zaupanja.in samo tak pristop bi bil odskok , da sodstvo ponovno pridobi zaupanje...Obenem pa morajo biti sodniki in cela sodna veja oblasti v družbi, kot je slovenska permanentno pod drobnogledom ljudstva...Če sodijo v našem imenu, imamo tudi mi pravico, da jih kontroliramo...